Eläinfysioterapia on fysioterapiaa eläimille. Sitä voi tarjota Valviran hyväksymä fysioterapeutti, joka on tehnyt erikoistumisopinnot eläinfysioterapiaan.
Eläinfysioterapian tavoitteena on mahdollistaa eläimen laadukas ja kivuton liikkuminen ja eläminen. Eläinfysioterapian keinoina on vahva liikkumisen arviointi, nivelliikkeiden tutkiminen sekä erilaisten kudosten jouston ja liikkeen tutkiminen. Eläimien kipua ja liikehäiriöitä hoidetaan fysioterapeuttisesti erilaisin tekniikoin sekä harjoittein.
Milloin eläimen kanssa fysioterapiaan?
Eläimet; hevoset, koirat ja kissat liikkuvat paljon, juoksevat kovaa ja holtittomastikin, niin vammoilta ei aina voida välttyä ihan arjessakaan. Harmiton liukastuminen tai kaatuminen voikin aiheuttaa ajan saatossa murhetta, kun liukastumisen seurauksena kudokseen onkin tullut vamman seurauksena kipua ja se muuttaakin eläimen tapaa liikkua. Tällöin syntyy helposti vääränlaista kuormitusta ja lihasepätasapainoa.
Harrasteet ja arjen liikunta voivat myös aiheuttaa liikkumisessa ja suorittamisessa kuormitusta, joka vaikeuttaa kudoksien normaaliin toimintaan.
Eläin ei välttämättä ole selvästi havaittavan kipeä, mutta arjessa tai harrasteissa saattaa näkyä tilanteita jotka ovat selvästi muuttuneet:
Koira ei hyppää autoon tai sohvalle, se nousee makuulta hitaammin ylös, rimoja tippuu, käännökset on hitaampia tai toiseen suuntaan vaikeampia.
Hevosella on vaikea nostaa toista laukkaa, väistöt ovat hankalampia toiseen suuntaan tai se taipuu huonommin toiseen suuntaan.
Urheilevat eläimet myös kohtaavat lajeissaan voimia ja kuormituksia, jotka saattavat rasittaa elimistöä ja alkaa siten haittaamaan suorituskykyä. Epätasainen kuormittuminen voi johtaa ylirasitukseen ja vammoihinkin. Fysioterapeutti pystyy hahmottamaan eläimen fyysiset vahvuudet ja heikkoudet ja kuinka niitä voisi tukea ohjaajan/ratsastajat toimesta. Urheilevan eläimen säännöllinen fysioterapia on osa suunnitelmallista kokonaisuutta, jolla tähdätään terveeseen ja kestävään urheilu-uraan.
Fysioterapiaa käytetään myös eläimillä leikkauksiin valmistautuessa sekä niistä toipumiseen. Yleensä fysioterapia on luonnollinen jatkohoito monissa leikkausta vaativissa vammoissa kuten: ristisidevammat, selkäydin infarktin, patellaluksaatiot. Fysioterapeutti kuntouttaa eläintä, mutta myös neuvoo ja ohjaa omistajaa käytännön asioissa; eläimen käsittelystä, liikunnan määrästä ja huomioitavista ympäristötekijöistä.
Myös seniori-ikäiset eläimet hyötyvät säännöllisestä fysioterapiasta, lihashuollosta ja aktivoinnista pysyäkseen virkeinä ja toimintakykyisinä. Vanhojen eläinten kudokset ovat erilaiset kuin nuorimmalla eläimellä, ne eivät ehkä enää palaudu samalla tavalla ja lihasvoima alkaa heiketä. Fysioterapeutin käsittely mahdollistaa kudosten liikkuvuudet ja samalla ohjataan omistajalle koiralle sopivat ja mieluisat harjoitteet.
Kipeä, ontuva tai vaisu eläin sitä vastoin on aina hyvä tutkituttaa eläinlääkärillä ennen fysioterapiaan tuloa.